შვედმა მეცნიერებმა ახალი კვლევა ჩაატარეს, რომლის მიხედვითაც, ცხიმიანი ყველისა და ნაღების რეგულარული მოხმარება შესაძლოა დემენციის შემცირებულ რისკთან იყოს დაკავშირებული. აღნიშნული კავშირი შვედეთში ჩატარებულმა კვლევამ გამოავლინა, რაც მსოფლიოს მასშტაბით დემენციის პრევენციის პოტენციურად ახალ მიდგომებზე მიუთითებს.
კვლევის ავტორები ხაზს უსვამენ, რომ ეს კავშირი ასოციაციური ხასიათისაა და არა პირდაპირი მიზეზ-შედეგობრივი. ეს ნიშნავს, რომ ცხიმიანი რძის პროდუქტების რეგულარული მოხმარება შეიძლება ასოცირდებოდეს დემენციის დაბალ რისკთან, მაგრამ არ ადასტურებს, რომ ეს პროდუქტები პირდაპირ იწვევენ დაავადების პრევენციას. მეცნიერები ვარაუდობენ, რომ ამ პროდუქტებში შემავალი გარკვეული ნივთიერებები, როგორიცაა ცხიმში ხსნადი ვიტამინები ან ცხიმოვანი მჟავები, შესაძლოა, დადებითად მოქმედებდნენ ტვინის ჯანმრთელობაზე და ნეიროდეგენერაციული პროცესების შენელებაზე.
კვლევის შედეგები, მართალია, პერსპექტიულია, მაგრამ საჭიროებს უფრო ფართო და ღრმა ანალიზს, რათა დადგინდეს ზუსტი მექანიზმები და გაკეთდეს კონკრეტული რეკომენდაციები საზოგადოებრივი ჯანდაცვის სფეროში. მანამდე კი, სპეციალისტები მოუწოდებენ ადამიანებს, დაიცვან დაბალანსებული დიეტა და ჯანსაღი ცხოვრების წესი დემენციის რისკის შესამცირებლად.